Skip to main content
### Number and algebra

### Geometry and measure

### Probability and statistics

### Working mathematically

### For younger learners

### Advanced mathematics

# Jumping

## You may also like

### Follow the Numbers

### Journeys in Numberland

### Escape from the Castle

Links to the University of Cambridge website
Links to the NRICH website Home page

Nurturing young mathematicians: teacher webinars

30 April (Primary), 1 May (Secondary)

30 April (Primary), 1 May (Secondary)

Or search by topic

Age 7 to 11

Challenge Level

- Problem
- Getting Started
- Student Solutions
- Teachers' Resources

We had a large number of solutions sent in and most of them were correct.

Baston, Midgley, Longcroft and Montgomerie Schools sent in many solutions. Here are some explanations that showed some good thinking.

The Maths Challenge Club from St Aidan's Primary sent in the following:

Isobel used a trial and error method:

$200 \times 1.5 = 300$ no- too small

$300 \times 1.5 = 450$ no- too big

$250 \times 1.5 = 375$ yes!

So the first jump was $250$cm

She used a trial and error method for the second question too:

$10+10+10= 30$ no- too small

$20+20+20=60$ no- too small

$30+30+30=90$ no, still too small

$40+40+40=120$ yes!

So the first jump was $40+40=80$cm

Jamila got the same answer, but used a different method:

$3.75 \div 2 = 1.875$

$1.875 \div 3 = 0.625$

$1.875 + 0.625 = 2.500$ or $2.5$m

$(a\div2) + (a\div6)$

She used the same method for the second question:

$(a\div3) \times 2$ where $a=120$cm = $80$cm

Holly and Chris from Myland School in England sent in this thorough explanation;

We worked out that Ben's first jump was $250$cm and Mia's first jump was $80$cm. We used division, multiplication, and addition to solve the problem.

First we halved the last jump number. Mia's last jump was $120$cm, half of that is $60$cm. We halved the number then added on the half. That would mean that Mia's last jump was $90$cm, which wasn't right.

We used a trial and improvement method. We chose round even numbers because it was much easier to find half. If the last jump worked out as $75$cm less than what we needed then we added $75$cm to the first jump number and tried again. Example - If the 1st jump was $200$cm the last jump would be $300$cm so we tried - If the 1st jump $275$cm then the last jump would be $412.5$cm That didn't work but it did get us closer to the answer. As $275$cm was too high, we tried $260$cm, then $250$cm.

We tried our own standing long jumps. Our best scores were:

Holly $110$cm Jordan $143$cm

If we improved our scores by half again that would be:

Holly $165$cm Jordan $214.5$cm

If we improved our scores by a quarter again that would be:

Holly $137.5$cm Jordan $178.75$cm

We folded the tape measure to help us work out a half and a quarter of different lengths.

Finally, Daniel from King's School New Zealand said:

Ben's last jump was $3.75$ metres long.

$3.75 = f + \frac{f}{2}$

$f$ = Ben's 1st jump

You need to find the value of $f$.

So $3.75 \div 3 = 1.25$

$1.5f \div 3 = \frac{f}{2}$

$\frac{f}{2} \times 2 = f$

$1.25 \times 2 = 2.5$

$f = 2.5$

Ben's first jump was $2.5$ metres

Mia's last jump was $1.20$ metres high.

$1.20 = f + \frac{f}{2}$

$f$ = Mia's first jump

You need to find the value of $f$.

So $1.20 \div 3 = 0.40$

$\frac{1.5f}{3} = \frac{f}{2}$

$\frac{f}{2} \times 2 = f$

$0.40 \times 2 = 0.80$

$f = 0.80$

Mia's first jump was $0.80$ metres high.

Well done all of you, and thanks for those contributions sent in.

What happens when you add the digits of a number then multiply the result by 2 and you keep doing this? You could try for different numbers and different rules.

Tom and Ben visited Numberland. Use the maps to work out the number of points each of their routes scores.

Skippy and Anna are locked in a room in a large castle. The key to that room, and all the other rooms, is a number. The numbers are locked away in a problem. Can you help them to get out?