These investigations required you to use what you know about the multiples of seven.

How is this for a full explanation from **James?**

If you start the week, for example, on the 7th and add all of the numbers together, the result is 70. If you multiply the first number of the week - in this case the 7th - by 7 (7 X 7 = 49) and then add 21, you also get 70. Equal numbers will be reached whichever number you start with. If you multiply the smallest number by 7 (the number of days in a week) then each day you will get an extra number which will go up by one each day (8=7+1, 9=7+2 up to 6). The total of these numbers, 1+2+3+4+5+6 = 21. This is the same wherever you start on the calendar.

**Scott**
also explains, "The 21 stands for the difference between the number
of the first day of the week and the remaining days'
numbers".

**Christina a**grees with
Scott and James, "You add 21 because 1+2+3+4+5+6=21 and these are
the differences of the numbers between the first day of the week
and the other days."

**The Reedmans** showed
their answer in a table:

Monday = 1

Tuesday = 2

Wednesday = 3

Thursday = 4

Friday = 5

Saturday = 6

Sunday = 7

1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 = 28.

Multiply the number of the first day of the week by 7. Add 21 to the product:

Monday = 1 | 1 x 7 = 7 | 7 + 21 = 28. |

**"The final numbers are the
same!!!"**