Skip to main content
### Number and algebra

### Geometry and measure

### Probability and statistics

### Working mathematically

### Advanced mathematics

### For younger learners

# Flashing Lights

*(Thank you to Norrie McKay and the lights over Tokyo Bay for
this problem)*

2nd light 0 - 5 - 10 - 15 - 20 - 25 - ........

They flash at the same time every 20 seconds 0 - 20 - 40 - 60

That's four times in all.

For two lights the pattern was every 20 seconds and 4 x 5 = 20

For the three lights it is going to be 4 x 5 x 7 = 140 seconds or 2 minutes 20 seconds

You need to find a multiple of 20 and seven to work out how many minutes before all of the lights flash together. 20 x 7 = 140 sec = 2 mins 20 sec

Well done to all of the following people: Jesse, Edward, Daniel and Thomas from Tattingstone School who did some very good work with finding the multiples. Lily from Sotogrande International School, Daniel from Anglo-Chinese School, Singapore, Abigail, Charles and David from Moorgate Primary School, Staffordshire, Jason from Priory School, Thomas from St Francis School, Maldon and Ashley.

## You may also like

### Pebbles

### Bracelets

### Sweets in a Box

Or search by topic

Age 7 to 11

Challenge Level

- Problem
- Getting Started
- Student Solutions
- Teachers' Resources

There were many correct answers sent in
for this problem. As **Primary Maths Club** (International School of Toulouse) pointed out, it
helps if you start counting seconds from the first time the two
lights flashed together (at zero seconds).

Some people thought about a number line, others looked for a number that both of the numbers of seconds (4 and 5) would divide into (common multiple). Here are two very well explained solutions.

**Holly,
Harriette, Caroline, Florence** and
Rebecca from The Mount School, York:

2nd light 0 - 5 - 10 - 15 - 20 - 25 - ........

They flash at the same time every 20 seconds 0 - 20 - 40 - 60

That's four times in all.

For two lights the pattern was every 20 seconds and 4 x 5 = 20

For the three lights it is going to be 4 x 5 x 7 = 140 seconds or 2 minutes 20 seconds

Christina from Marlborough Primary School :

To work this out you need to find a multiple of both 5 and 4 which is 20. So the lights flash together every 20 seconds and to find out how many times they flash in one minute you need to do 60/20 = 3 which means that they flash together 3 times a minute.You need to find a multiple of 20 and seven to work out how many minutes before all of the lights flash together. 20 x 7 = 140 sec = 2 mins 20 sec

Well done to all of the following people: Jesse, Edward, Daniel and Thomas from Tattingstone School who did some very good work with finding the multiples. Lily from Sotogrande International School, Daniel from Anglo-Chinese School, Singapore, Abigail, Charles and David from Moorgate Primary School, Staffordshire, Jason from Priory School, Thomas from St Francis School, Maldon and Ashley.

Place four pebbles on the sand in the form of a square. Keep adding as few pebbles as necessary to double the area. How many extra pebbles are added each time?

Investigate the different shaped bracelets you could make from 18 different spherical beads. How do they compare if you use 24 beads?

How many different shaped boxes can you design for 36 sweets in one layer? Can you arrange the sweets so that no sweets of the same colour are next to each other in any direction?