### Oh for the Mathematics of Yesteryear

A garrison of 600 men has just enough bread ... but, with the news that the enemy was planning an attack... How many ounces of bread a day must each man in the garrison be allowed, to hold out 45 days against the siege of the enemy?

### Tree Tops

A manager of a forestry company has to decide which trees to plant. What strategy for planting and felling would you recommend to the manager in order to maximise the profit?

### History of Money

If you would like a new CD you would probably go into a shop and buy one using coins or notes. (You might need to do a bit of saving first!) However, this way of paying for the things you want did not always exist. Find out more ...

# Thirty Nine, Seventy Five

##### Stage: 3 Challenge Level:

Thank you for working out the money in our birthday present pot! We have had lots of suggestions from St Aldhelms School:

Matthew:

 20 * £1.00 = £20.00 20 * 50p = £10.00 44 * 20p = £8.80 3 * 10p = 30p 13 * 5p = 65p Total £39.75

Justin:

 7 * £1.00 = £7.00 48 * 50p = £24.00 43 * 20p = £8.60 1 * 10p = £0.10 1 * 5p = £0.05 Total £39.75

Emma:

 10 * £1.00 = £10.00 50 * 50p = £25.00 10 * 20p = £2.00 25 * 10p = £2.50 5 * 5p = 25p Total £39.75

Daniel from Ysgol Dyffryn Dulas Corris found an other possible combination:

Daniel:

 1 * £1.00 = £1.00 72 * 50p = £36.00 8 * 20p = £1.60 4 * 10p = 40p 15 * 5p = 75p Total £39.75

When you pay for things in shops you can give the money in lots of different ways, but in this case you had exactly 100 coins. Perhaps it is a little unexpected that there are all these different solutions. Are there any more?